9 Mayıs 2012 Çarşamba

Hangi Kitabı Hangi Çeviri İle Okumalı?

Merhabalar, epey zamandır kafayı bozmuş olduğum bir konu ile karşınızdayım efem: Hangi klasik eser hangi yayınevinden, kimin çevirisi ile okunmalı?

Evet, gördüğünüz gibi soru oldukça kazık. Kimse de çıkıp dememiş ki hacı bizden okuma, biz bu işi beceremiyoruz. Eline kağıt kalem ve sözlük alan çevirmiş resmen. Böyle de olmaz ki yani, çk çk çk...

Ehem, neyse... Ortamı germeyelim.

Birçok forumda gezip araştırdıklarım sonucunda edindiğim netice şudur ki İletişim, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi ve Can Yayınları başta olmak üzere Cem Yayınevi (sitelerinde bir sorun var sanırım), Varlık Yayınları (hey gidi, lisedeyken az mı okudumuştuk; bir şey anlamıyordum o ayrı (: ), Altın Kitaplar ve Remzi (böyle yazınca çok sempatik durdu), bu işin hakkını verenler. Hem zaten ben de koooca İş Bankası'nın yerinde olsam bu işi hakkıyla yapamayacaksam hiç bulaşmazdım yani. Adamların bir adı var, işlerini ciddiye almak durumundalar.

Tabii hal böyle olunca daha büyük bir sıkıntı baş gösteriyor; fiyatlar! Mezun olmama az bir zaman kaldı umuduyla geçirdiğim şu günlerde dahi olsa ben hala bir öğrenciyim ve bu kitaplara bu kadar parayı verir miyim, bir düşünmem lazım. ...... Düşündüm, evet veririm. :)

Bu yaz okumayı düşündüğüm dört tane önemli eser var(dı): Montaigne'den Denemeler, Dumas'dan Monte Cristo Kontu, Dickens'tan İki Şehrin Hikayesi ve Dostoyevski kankamdan Karamazov Kardeşler. Aşağıda bir yerlerde bulduğum en başarılı çevirilerini ve en uygun fiyatlı satıldıkları yerleri (bulabildiğim kadarıyla tabii) ekleyeceğim. Sadece Denemeler için aslında Nadir Kitap'ta daha uygununu bulmuştum ama kargo falan eklenince diğerleriyle aynı fiyata geliyordu. Ben de onun için hepsini tek bir yerden alıp kargoyu bedavaya getirmeyi planlıyorum. Meslek sırlarımı da deşifre ettiğime göre aşağıya bir göz atabiliriz.

Not: Kitap başlıklarını (yazar -> eser) benim en uygun fiyata bulduğum site olan Kitapzen'den veriyorum. Daha uyguna bulan olursa unutmayalım ki 'bilgi, paylaşıldıkça çoğalır'. :)

Montaigne -> Denemeler

300-500 sayfa falandır diye düşündüğüm bu güzide eser tam 1568 sayfaymış sayın seyirciler. Hayatımda böyle bozguna uğradığım nadirdir, afallattı yani, helal olsun. Gerçi benim de adım Michel, öntakım De, soyadım da Montaigne olsa ben de yazardım. Ne var yani? :)



Çooook zamandır okumak istediğim bir kitap. Büyük ihtimalle en çok bu kitabın düzgün bir çevirisini aramışımdır. Bir türlü emin olamıyordum ama en son kanaat getirdiğim hali budur. 464 sayfa, normal boyutlu bir kitap. Dickens, bazı arkadaşlar gibi abartmamış belli ki. :)






Alexandre Dumas -> Monte Cristo Kontu

Bunca yıldır neden okumamışım diye düşündüğüm bu eseri de iyi ki okumamışım. Çünkü gördüğüm kadarıyla bir İthaki çıkarmış hakkını vererek. Tam metin çevirisini burada bulabildim sadece. Bu kitabı çok seveceğimden eminim ama neden olduğuna dair en ufak bir fikrim yok. :) Bu arada bu kitap da 1056 sayfa imiş!






Bu yazının son kitabı da 1016 sayfalık çevirisiyle Karamazovgiller. Özellikle bu kitabın sayfa sayıları çok fark ediyor nedense ama bu basımı en çok övgü alan hali. Ayrıca bu kitabın çevirmeni Nihal Yalaza Taluy hakkında kötü söz eden tek kişi görmedim internette. Bundan sonraki tüm çevirilerimde önce bu ismi arayacağım sanırım. Bu kadar övülen bir de Seçkin Selvi vardı. Başkaları da vardı tabii ama ben özellikle bu iki zat-ı muhteremi çok gördüm.




Düşündüğümden çok daha uzun bir yazı oldu sanki. Olsun, bence çok iyi oldu çok da güzel iyi oldu taam mı? Evet, böyle bir yazıyı böyle bir paylaşımla bitirdiğim için ben de kendimi kınıyorum ve kaçarak uzaklaşıyorum.

Mutlu kalın. :)
 

4 yorum:

  1. oo Çnakkale'den birine rastlamak da bir ayrı güzel canım:D
    anlatımın çok akıcı, bildiğin sıkılmadan utanmadan sonuna kadar okudum yahu.. takip edecegim fakat şu an bilgisayarımda anlamlandıramadıgım bir sorundan ötürü aksama erteledim. takipteyim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaa, evet ya, Çanakkale'den ben de pek sık rastlamıyorum kimseye.

      Güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum ve gaza gelmiş bir şekilde gidiyorum. :))

      Sil
  2. 9 yıl sonra dahi birilerine ulaşabilen bu yazı bakalım kaç 9 daha fayda vermeye devam edecek. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil