14 Temmuz 2011 Perşembe

Khaled Hosseini - Bin Muhteşem Güneş


Aslında daha önce yazacaktım bu yazıyı ama bu vakte değin tembelliğime yenildim. Yazık bana...

Khaled Housseini amcamızın ikinci kitabı 'A Thousand Splendid Suns'; yani 'Bin Muhteşem Güneş'.
Kitap, ismini yine kitabın içinde sadece iki kez geçen bir şiirden alıyor. Aslında içeriğiyle
ilgili pek bir bilgi verdiği söylenemez.

Ben şahsen bu kitabı yazarın ilk kitabı olan Uçurtma Avcısı'ndan daha az 'iç sıkıcı' buldum; ancak kurgusu adeta bir Christopher Nolan filmi gibiydi (şu anda abartıyorum, farkındayım).  Aradaki küçük detaylar ve o detayların sonradan bir araya getirilmesi olayını çok has bir şekilde ayarlamış yazar. Ya da bana öyle geldi, bilemiyorum.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
 
"Nereye giderseniz gidin, ülkeniz peşinizden gelir. Artık siz orada yaşamasanız da o içinizde yaşar. Afganistan’ın Khaled Hosseini’de yaşadığı gibi…

Bin Muhteşem Güneş, ilk romanı Uçurtma Avcısı’yla tüm dünyada inanılmaz bir başarı yakalayan Hosseini’nin ikinci romanı. Yazar bu romanında da yine doğduğu toprakları anlatıyor. Bu kez iki kadının kesişen yaşamları ve dostlukları üzerinden…

Küçük yaşta evlendirilen kızlar, çocuğu olmayan kadınlar, babaya ya da çocukluk arkadaşına duyulan, geçmişe gömülmüş aşklar…

Khaled Hosseini, hasreti, dostluğu, aşkı ve insanlığı en iyi anlatan yazarlardan. Başarıyla kurduğu olay örgüsüyle, çıkmaz yolların nasıl düzlüklere açılabileceğini gösteren yaratıcı bir kalem.

Bin Muhteşem Güneş, kelimenin tam anlamıyla "beklenen" bir roman..."

Evet, tabii ki biraz gazla yazılmış bir yazı. :) Ama yine de bu yazı -pek tabii bir şekilde- kitap hakkında yeterince bilgi veriyor...

Beni kitapta etkileyen en başlıca unsurlardan birisi baş kahramanımız Meryem'in zaman içerisindeki  değişimi oldu diyebilirim. Özellikle ikinci karakterimiz sayılabilecek Leyla ile olan ilişkisi zamana ve olay örgüsüne çok güzel bir şekilde yediriliyor.

Çok zor bir hayatı anlatıyor ayrıca kitap. Afganistan, savaşlar, mücadele, hayatta kalma içgüdüsü, derin yıkımlar vs... İnsan ister istemez etkileniyor tüm bu olanlardan. Yazarın da zaten ilk kitabından aşina olduğum bir üslubu var. Böylece sanki ne demek istediğini daha rahat anlar bir şekilde okudum kitabı.

Bunun dışında kitap ile alakalı söylemek istediğim çok özel bir şey yok sanırım ama
sadece şunu belirtmek isterim ki yalnız son cümlesi için bile okunur bu kitap. Kitabı okumadan açıp sadece son cümlesine bakarsanız gerçekten çok anlamsız gelebilir; lakin kitabı okuyup da o cümleyle bitirmek gerçekten çok derin düşüncelere daldırıyor insanı. Kaldı ki ben de okuduğum her kitabın bitişinde böyle bir çeşit tefekküre dalar gibi birkaç dakika durur, düşünürüm tüm anlatılanları, karakterleri falan. Bunun dışında okurken de daima bir yandan kafamın içinde filmini çekerim okuduğumm kitabın. Size de oluyordur diye düşünüyorum, gerçekten okuduğunuz şeyi çok daha anlamlı kılıyor bu faaliyet. Gerçi sırf bu yüzden -Yüzüklerin Efendisi hariç- filmi çekilen eserlerin filmlerini sevemedim. Ya beklentim çok oluyor ya da 'yaaa arkadaş orası öyle miydi kitapta yaaa?!', 'bu karakter bu adama mı verilir?!' gibi bir ton muhalefet cümlesi kurunca filmi izlerken şevkim kaçıyor. Bilmiyorum, sorun bende de olabilir pek tabii... (Ama arkadaş Harry Potter serisi böyle mi çekilir yaa, aah ah! Halbuki Harry Potter serisi 7 sezonluk bir dizi olarak çekilseydi çok bomba olmaz mıydı? Evet, bu konuda çok doluyum! :))

Ehem, neyse, Bin Muhteşem Güneş dedik, Harry Potter'dan çıktık. Ne alakaysa artık?!

Cümlelerime son verirken Khaled Housseini amcama diyorum ki sen böyle yazmaya devam edersen ben de her türlü okumaya devam eder, saygılarımı sunarım. Ama litfen! bu kadar da Amerika propagandası yapma, yapıyorsan da benim gibi orta düzeyli okuyucuların anlamayacağı şekil de yap; adamın asabını bozma! :)

Esen kalın efendim... 

2 yorum:

  1. Bloğunuzu bugün keşfettim ve çoğu kitap hakkındaki düşüncelerimiz uyuşuyor. Sizden ricam, mutlaka okunması gerek diye düşündüğünüz en iyi 30 kitabı yazar mısınız? Sizde iz bırakan düşüncenizi bakış açılarınızı sorgulatan kitaplar nelerdir? Bazı kitaplar bitirildiğinde 'vayy be' de ya insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Düşününce aklıma gelmez şimdi, ben size Goodreads'ten favori kitaplarımı işaretlediğim listenin linkini vereyim. Az çok aynı anlama gelir sanırım o da.

      İyi okumalar dilerim.

      https://www.goodreads.com/review/list/7097719?shelf=favorites

      Sil