17 Mayıs 2015 Pazar

Samed Behrengi - Küçük Kara Balık

"... bir nedeni olmadan mutlu olmak da istemiyorum..."

Küçük bir balık için iddialı bir laf. Dürüst olmak gerekirse kitabı çok beğendim diyemeyeceğim. Kişisel gelişim hala bana göre değil, başka bir deyişle hala kişisel gelişemiyorum. Aslında bu kitapla paralel düşünceleri yansıtan ve yine hemen bitecek bir kitap geçen yaz okumuştum: Martı. O daha sağlamdı sanki. Ama tabii şu da var ki Küçük Kara Balık çocuklara daha yakın ve çocuklarca daha anlaşılabilir. Bu sadeliği ve anlaşılabilirliği çok önemli.

Yine on beş yirmi dakikada okunacak bir kitap seçmişim yalnız kendime. Kaçamak oynamaya devam. Hadi bakalım, nereye kadar devam ettirebileceğim göreceğiz. Uff, şu anda öyle bir kendime giydiresim var ki ama işte ortam, yok lan, ortam da çok müsait aslında ama, işte, fakat, lakin, ancak, yoksa, acaba, belki, sanki, gibi, yalnız, galiba...

Kitabı çok çok beğenmemiş olabilirim; ancak bu, Samed Behrengi'ye saygı duymadığım anlamına gelmez. Çok genç yaşta (29) ardında birden fazla güzel eser bırakarak göçmüş bu diyardan. Bari düzgün eğitimciler erken yaşta ölmese. Ne bileyim, zoruma gidiyor. Bu hayat zor ya da kolay değil de tuhaf geliyor bana. Tuhaf... Espriyi hala anlamamışsam demek ki...

Ergen ergen üç noktalı cümlelerimi de yazdığıma ve kitaptan da hiç bahsetmediğim bir kitap yazısı yazıyor olduğuma göre en azından kitabı okuyabileceğiniz bir link önerebilirim diye düşünüyorum. Burada tamamı var kitabın.

Sonra? Sonrası işte canınızın sağlığı. Sağlık önemli. Akıl sağlığı mı, beden sağlığı mı mesela? Bana sorsanız hiç düşünmeden akıl sağlığı derim. Çünkü düşünürsem bocalarım. Neyse, Küçük Kara Balık'tan Küçük Kara Zihin'e dökmeyeyim işi.

Tuhaf... Yine istediğim gibi bir yazı yazamadım. Çok tuhaf...

8 yorum:

  1. Ben çok seviyorum bu kitabı. Galiba çocukken okumuş olmam etkili, Behrengi'nin hemen her kitabını okudum çocukken. Çok da severek okudum, yalnız favorim Bir Şeftali Bin Şeftali'dir. Çocuk yaşta içime öküz oturmuştu okurken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya Cessie, o kitabının da methini çok duydum. Okurum belki bir ara.

      Ben geç kalmışım Küçük Kara Balık'a. Sen doğru zamanda okumuşsun.

      Sil
  2. Nedense bende bir türlü kişisel kitapları okuyamıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani vardır muhakkak kayda değer olanlar ama o kadar fazla birbirinin aynısı kitap var ki insan ön yargıdan eline bile alamıyor.

      Sil
  3. 25-30 yaşlarımda çok fazla kişisel gelişim kitabı okumuştum. Gelişimim tamamlandı artık demiş olmalıyım ki artık okumuyorum/okuyamıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pek okumuyorum. Herhalde benimki hiç tamamlanamayacak. :)

      Sil
    2. :)))) Olsun böyle bile üstün bir kişiliğe sahipsin

      Sil
    3. Yani kıyısından köşesinden dahi geçebiliyorsam iyidir. Teşekkür ederim. :))

      Sil