2 Aralık 2012 Pazar

Hint Sineması Demişken (Kısa Kısa, #6)

Her şey 3 Idiots'la başladı. Big bang'le başladı diyenler de var ama ben evrenden bahsediyorum dedim mi? Bi sakin olsun onlar, biz devam edelim.

Aslında Slumdog Millionaire vardı ama onu nedense es geçtim, çok zaman oldu izleyeli çünkü. Bu yazıda son zamanlarda izlediğim ve Hint sinemasına bakışımı gerçekten değiştiren üç filmden bahsetmek istiyorum muhterem cemaat. Onun için lütfen safları sıklaştıralım.

Önce 3 Idiots'u izledim. Hard diskimde yaklaşık bir buçuk yıl kadar beklettim. Çünkü süresi bildiğin 3 saatti. Üşengeçlik zor zanaat, çeken bilir. Çift tıklamaya bile elim gitmiyordu. Neyse, geçenlerde kırdım şeytanın bacağını ve nerden estiyse başladım izlemeye. Öylesine, birden bire...

Gülmekten hıçkırığa tutulduğum sahneler de oldu (evet, böyle acayip bi özelliğim var) gözümden yaşların süzüldüğü sahneler de. Film bittiğinde dedim ki 'hay kafama yaa'. Ertelemek hoş bir eylem değilmiş, bir kez daha anlamış oldum.

3 Idiots ile tanıdım Aamir Khan'ı. O zamana dek sadece adını duymuştum. İlle de izle diyen birkaç arkadaş vardı ama 'ya izleriz yeeaaa' havalarındaydım ben tabii. Al işte, bi idiot da benim, 4 yapaaar.

Tabii ben bu adamı araştırdım haliyle. Kimin nesidir, ailesi nasıl insanlar falan. Gören de evleneceğim sanır. Zor dönemlerdi, aah ah Aamir...

Şaka yapıyorum tabii ki, valla bak. Neyse, dediğim gibi baktım bu adamın yaptığı filmler hakkında herkes olumlu konuşuyor. Merak ettim, izlenecekler listesine ekledim.

Dün gece de Taare Zameen Par'ı izledim. Türkçeye Her Çocuk Özeldir olarak çevrilmiş sanırım. Sallıyor da olabilirim, mazur görün. Twitter'da da yazdım izleyince (entelliğim batsın), film falan değil; bildiğin sosyal sorumluluk projesi bu. Bu kez takdir ettim Aamir Khan'ı. Oyunculuk falan hikaye, adam bir yaraya parmak basmış mı? Basmış. Güzelce anlatmış mı? Anlatmış. Adamın ağzına ..., oha lan bi dakka. Çirkinleşmeyelim. Ehem, özetle vur deyince öldürmüş.

Bundan sonra da Ghajini, Dil Chahta Hai, Rang De Basanti ve Fanaa'yı izlemeyi düşünüyorum Aamir Khan filmlerinden. Gözüm tuttu bu adamı. Bi de çok genç gösteriyor ya, aslında 65'li adam. Hayır yani, bilin de sonra benim gibi hayal kırıklığına uğramayın.

Bu yazıyı asıl yazma sebebimse bu iki film de değil. Her zaman olduğu gibi güzeli sona sakladım. Her zaman olduğu gibi dedim ama bunu daha önce yaptım mı bilmiyorum. Boş verin, takmayın bence.

Efendim, Black diye bir film var. Kafamı duvarlara vurmak istiyorum. 2005 yapımlı bir film ve ben yedi yıl geç izledim bu filmi. Dikkat ettiyseniz genel olarak filmlerin içerikleri ile ilgili bir şey söylemedim. Ama bununkini azcık çıtlatmazsam çatlarım.

Görme ve duyma engelli bir çocuk hayal edin ve bu çocuğa bir şekilde iletişim kurmayı (konuşmayı veya işaret diliyle anlaşmayı) öğretmeniz gerektiğini düşünün. Hacı bak, görmüyorsun. Ama duymuyorsun da! Zaten filmin ilk sahnesi onun için çarptı sanırım beni. Önce ışığı alıyorsun. Her yer zifiri karanlık, sonra da sesi. Hiçbir şey yok sanki! Zaten o çocuğun da o rolü nasıl yaptığını hala anlayabilmiş değilim. Yaşlandıkça kafam bazı şeyler almaz oldu sanırım.

Tüylerim diken diken oldu yine. Şimdi böyle filmler izleyince insanın gidip de dandik Hollywood filmlerine falan bakası dahi gelmiyor artık. 'Kitap okuyamıyorum ben yeaa, film falan izliyorum' diyen elemanlara da diyorum ki izleyeceksen bari bunun gibileri izle. Benim gözümde okumuş kadar sayılırsın. Aslında bu fikir şu anda aklıma geldi. Vay arkadaş... Ama bence sayılır bir nevi, evet. Zeki miyim neyim ya?

Hoohhhh... En kısa sürede ve sanırım en gaza gelmiş şekilde yazdığım blog yazım oldu bu. Ama şu filmleri bi izleyin, bana hak vereceğinizi düşünüyorum. İzleyenler de bana katılıp katılmadıklarını söyleyebilirler. Biz bizeyiz burda, kimseden çekinmeye gerek yok, değil mi? Evet, bence de.

Dipnot: Slumdog Millionaire'i izleyenler hatırlayacaktır. Başroldeki eleman sahnenin birinde bir film yıldızını görmek için bildiğin lağıma (kibar olacağım diye düştüğüm hale bak) atlıyordu. Hah, işte o adam Black filmindeki öğretmen. İzleyince değermiş lan diyeceksiniz eminim. Adam harbi oyuncuymuş yani.

Sevgi ve saygıyla, esen kalın güzel insanlar.

13 yorum:

  1. Black filmiyle ilgili epey övgü dolu yorumlar yapılıyordu. Sizde de görünce ,artık izlemek farz oldu:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişman olmayacağınızı düşünüyorum. Hatta öyle umuyorum ki siz de izledikten sonra bir sürü kişiye izletmek isteyeceksiniz. :)

      Sil
  2. My name is Khan'ı da listenize eklemelisiniz efendim, hatta sıradaki film olsun My name is Khan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya şimdi ben kuş beyninden hallice bir beyne sahip olduğum için yazıya başlarken onu unutmuşum. Yoksa o da son bir ay içinde izlediğim filmlerden birisiydi. Ve evet, o da çok iyiydi. İlerleyen zamanlarda ondan da bahsedeceğim mutlaka. Hatırlatma için teşekkürler. :)

      Sil
  3. Bu yazıyı nasıl oldu da yeni farkettim ben? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna bi tane de kardeş yazı yazacağım yakınlarda, üşenmezsem tabii. Onu daha erken fark edersin, ödeşiriz. :))

      Sil
    2. Gerçi senin bu filme yaptığın haksızlık yanında benimkisi az bile kalır.( Erteleyip izlemenden bahsediyorum :) ) Ama yine de gelecek yazın merak konusu. :)

      Sil
    3. Biliyordum böyle yapacağını. 3 Idiots'tan bahsederken Gülsüm izle demişti diyecektim ama sonra isminin telif hakları falan diye başımın etini yemeni istemediğim için bahsini açmamıştım. Neyse ki geç kalmadın da ağzımın payını verdin yine. Teşekkür ederim, bi rahatladım ki yine. :))

      Sil
  4. :) Aaa ne demek her zaman bu konuda yardımcı olurum.:)

    YanıtlaSil
  5. Üç idiotu izlediğim de okulum bitmişti.Organik tarım bölümündeydim laf aramızda :) Eee biraz mühendisliğe yakın diye ezber bozan bi konumda diye yazdım havadan değil yani :)) Kapadokya gidip okulda ki bütün o ezberci hocalara cd çekip gizli bilgi deyip merak ettirecek kadar çok seyretmek istedim Yaptım mı yoo yapmadım.Üşendim vallahi.Uyuyan hocaları uyandırmak için kim vesile ise buyursun izlettirsin.!Bazen filmi izledikten sonra oluşan film öyküsü de güzel oluyor Cidden !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Yaptım mı yoo yapmadım" :)))) Hiç yani, ne gerek var?! :) Süper ya! :)

      Sil
    2. Açık isen böyle deliliğe Die Welle de izlenebilirlik paydasında.Aynı ekolden degiller ama ciddi anlamda deliler.Mesaj kaygısı var mı ? Ögretisi gerçeek ama uzaklaştırılarak verilmiş.Eee biraz didaktik diyemeyiz..Pazarlama işini sevmediğimden izlersen başarılı olup olmadığımı görecegim :))

      Sil
    3. Not aldım, ilerleyen zamanlarda izlemeye çalışacağım. İzleyince buraya bir not düşerim. :)

      Sil