5 Şubat 2014 Çarşamba

Italo Calvino - Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu

Hem çok sevdiğim hem de hiç sevmediğim bir kitapla yine ben!

Yazar kervanıma Calvino'yu da ekledim. Bambaşkaymış hakikaten. Diğer kitaplarını da okumak lazım. İlk defa okuduğum çoğu yazar için de bunu diyorum ya neyse, sonsuza kadar falan yaşayacağımı düşünüyorum herhalde. Korkunç!

Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu, adından anlaşılamayacağı gibi çok farklı ve değişik bir kitap. Calvino bu kitapta tam anlamıyla okur nasıl olunur, bir kitap nasıl okunur, bir yazar yazarken neyi ne diye düşünüp de yazar ve bunun gibi daha bir sürü detayı okuyucuya öğretiyor. Gerçekten, kitap böyle yani. Zaten girişinden belli: Şu anda Italo Calvino'nun Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu kitabını okumaya başlıyorsun. Rahatla. Arkana yaslan diye başlıyor. Yani son derece etkileşimli bir kitap.

İçerisinde tamamlanmamış on farklı nasıl desem, roman girişi, öykü başlangıcı var kitabın; aralarda da yine okura yönelik açıklamalar ve okuru yönlendirmeler vs.

Dolayısıyla, böyle bir tür varsa eğer, bu türde okumuş olduğum ilk eser oldu. Bu kadar değişik olması kitabı sevmem için yeterliydi amaaa kitabı okudukça bir yönüyle aslında kitabı hiç sev(e)mediğimi fark ettim. Peki, neden? Adam o kadar uğraşmış, kafa patlatmış yani. Ne diye beğenmedim?

Çünkü efendim, ben bir yay burcu erkeğiyim. Özgürüm de özgürüm. Biri bana neyi nasıl yapmam gerektiğini sürekli böyle söyleyemez. Darlanırım ben. Patlarım. Bunca yıllık okurum ya ben, sayfayı çevirmem gerektiğini birinin söylemesine ihtiyacım yok. Anlatabiliyor muyum? Okurken sürekli sınavda kağıdıma bakan gözetmen gibi düşündüm yazarı bu yüzden. Arkadaş bi git, bi rahat ver. (Kardeşceğizlerim bu satırları okuyorsa bu da onlar için gelsin: labiyürügit!)

Bakın şimdi yazarken yine bunaldım. Evet sevgili okur, şu anda sen de benim boş laflarımı okuyorsun. Bak canım benim, bu 'a' harfi. A de bakiym, aaaaa. Evet. Bence de bunlara hiç gerek yoktu.

Sonuç olarak ben bu kitaba beş üzerinden beş verirdim sadece on tane öyküsü için. Çünkü içlerinde o az sayfa sayısına rağmen acayip saran üç beş tanesi vardı. Ama bu sürekli ne yapmam gerektiğinin söylenmesi gerçeğinden dolayı da beş üzerinden bir buçuk veriyorum. Ortalama etti mi sana üç yirmi beş, etti. Ama kitaba dört veriyorum. Neden? Kitapta yer alan ve beni şekilden şekile sokmaya yetip 'oooohaaa' dedirten şu kitap sınıflandırmasından dolayı. Aklıma geldikçe hem doğruluğuna hak veriyor hem de bu kadar düzgün ayrılmış olmasına şaşırıyorum.

Şimdi tekrar baktım da kitabı çok yermişim gibi hissettim. Öyle algılanmasın. Normalde süper kitap, hakkını yemeyeyim. Ama işte, sorun onda değil, bende. :s Bence o daha iyilerine layık. Ama istrs arkdş kalbilrz. :s:s

Öff, kendimden iğrendim yine. Gideyim daha fazla batmadan. Kendinize iyi bakın güzel insanlar. Pis ve rezil insanlar, siz iyi bakmasanız da olur lan; ne de olsa kötüye bişe olmaz. Hadi eyvallah. :)

Not: Kış Okuma Etkinliği, adında kış mevsimi ile ilgili bir şey ve içinde kış teması barındıran kitap kategorisi, 20 puan.

16 yorum:

  1. Kaç zamandır böyle eğlenceli kitap değerlendirmesi okumamıştım, ağzınıza sağlık:)

    Ama kitapla ilgili duygularım bozbulanık:S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :))

      Ya evet, çok yermiş gibi oldum kitabı ama dediğim gibi tamamen benle alakalı. Siz okuyun yine de lütfen. :)

      Sil
  2. Bir önceki okuma etkinliğinde okumuştum. Hem beğenip hemde " milletin işi tükenmiş kitapları değiştirmiş" diyerekten kızdım. Asıl sinir olma sebeplerimiz aynı, bırakın biz karar verelim kitap okurken nasıl okuyacağımıza. Farklı bir tür, okunmalı diyorum. Keyifli okumlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa, benim gibi düşünen biri daha, ne güzel. :) Teşekkür ederim, size de keyifli okumalar.

      Sil
  3. 1979'da yazıldığını düşününce negatif eleştirilerim sönümlenir hep.İlk olmanın ayrıcalığını taşıyor bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ilk olmanın ayrıcalığı bence de epey kredi sağlamış.

      Sil
  4. Artemio Cruz'dan sonra yavan gelmesi normal. Diğer yandan ben de pek ısınamamıştım bu kitaba. Ama nedense her listede pek bir itibarlıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda da Bülbül'ü Öldürmek'i okuyorum. Artemio Cruz ile bu ikisinin arasına ya kitap sokmamalıydım ya da ikisini de aşan bir eser katmalıydım, onu şimdi anlıyorum. Ama tabii okumadan bilemiyor insan neyin ne olduğunu. :)

      Sil
  5. Doğru. Bülbülü Öldürmek de güzel kitap. Yıllar önce okumuştum. Filmi de var. Gregory Peck Atticus rolünde ve çok iyi seçim olmuş doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, filmi de var. O konuda da ilginç bir anım var ama kitabı bitirince yazısında belirtirim artık. :)

      Sil
  6. yazıya
    başlar başlamaz, beğenmediğiniz kısımların ne olduğunu tahmin ettim, o
    kadar yani)) yazarın okuyucuya arada böyle ayar vermesi güzel bişey,
    samimi oluyor da, bu kadar çok olması hoş değil demekki..

    YanıtlaSil
  7. Aa ben de yay burcuyum! Of ne kadar çok kitap okuyorsun, ben uzun süredir bir kitap yazısı yazamamanın hüznü içindeyim, Atlas Silkindi'yle boğuşuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En asil burcun güzel insanı Cessie, teşekkür ederim. :) Atlas Silkindi'yi ben tek cilt okumuştum geçen yıl bu vakitler aşağı yukarı. Bitirene kadar kitabı tutacağım diye baş parmaklarım mahvolmuştu. Son kitapta tahmin edebileceğin karakterin seksen (80 evet) sayfalık bir konuşması vardı, hayatımdan beziyordum az kalsın. Sana sabırlı günler diliyorum. :)

      Bu aralar kitap okumaya biraz daha fazla öncelik verdim, etkinliği yetiştirmek istiyorum. Yoksa bu kadar abartmam. Ama kendime yenilmek istemiyorum açıkçası. Onun için o kitaplar bitmeli! :)

      Sil
  8. Merhabalar, ben simdilerde okuyorum kitabi. Ben aslinda cok sevdim ve sonunu cidden merak ettigim oyku baslangiclari oldu. Ki daha yarisinda filanim, neler gelecek bakalim basima daha. :') Bende de su oldu, her oykuye nasil olsa yarim kalacak algisiyla basladigim icin bilmiyorum, belki de cok da yarim kalmadilar benim icin. :') Yani her oykuye biraz da "bu kadar" gozuyle baktim simdiye gelene dek. Oyle. :') Ama Italo Calvino'yu cok sevdigim bi yazardan duymustum, takipcisiyim bu romandan sonra. Sandik Gozlemcisinin Uzun Gunu'nu okumustum ama bu daha belirleyici oldu, sevdim Calvino'yu. Elinize saglik tanitim icin bu arada. :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Beğenirsiniz umarım, biraz değişik bir kitap, malum. Güzel sözleriniz için de teşekkür ederim. :)

      Sil