18 Ocak 2014 Cumartesi

Hotaru no haka (1988)

Herhalde çekilmiş en acıklı animeyi izledim biraz önce. Şu an dağılmış durumdayım, her şey boş gelmeye başladı gözüme. İlk bir saati yine iyiydi de son on beş yirmi dakikası mahvetti beni. Dayak yesem bu kadar yorulmazdım belki de. İnsan insana yapmaz bunu, alacağınız olsun.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'da geçiyor film. Japonya'nın bombalanması süresince ailesini kaybeden iki kardeşi anlatıyor, daha doğrusu abinin kardeşine bakma çabalarını. Gerisini anlatmasam da olur.

1988 yapımı, benim doğduğum sene girmiş vizyona yani. Bir bakıma akranım bu film benim. İnsanın suratına en ağırından tokat atma yeteneğine sahip akranım...

Bu arada Türkçesi Ateşböceklerinin Mezarı. Neredeyse iki senedir öylece bekletiyordum, izlemiyordum. Hep çok fena yapıyor insanı diye okuduğum için izlemek istememiştim. Bu akşam şöyle bir buçuk saati geçmeyecek bir film izlemek istedi canım. Sonuç ortada. Demek ki insan her zaman canının istediğini yapmasa da olur. İnat iyidir yani, insan yeri geldi mi kendine bile rest çekebilmeli.

İzleyin bu filmi ya, şöyle bi şaftınız kaysın. Silkelesin sizi de. Son bir şey söylemek istiyorum gitmeden önce. Altyazıda teyze yazıyordu, onun için teyze diyeceğim. Belki hala da olabilir, emin olamadım ben. Senin var ya, Seita ile Setsuko kadar taş düşsün kafana. Beter olursun inşallah. Sen ve senin gibiler, siz, insanlığın yüz karalarısınız.

Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar.
 

8 yorum:

  1. "Kaplumbağalar da uçar" filmi için, sakın seyretme demişti arkadaşım , inatla seyretmiştim. Ve günlerce kendime gelememiştim. Bu filmi de mutlaka seyredeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O filmi ben de merak ediyorum ama henüz fırsatım olmadı. Demek insan sağlığına kasteden filmlerden o da. İzlemek lazım.

      Sil
    2. insanın ruhunu dinamitliyor resmen ....

      Sil
  2. başlığı ve afişi görür görmez dedim ki ben bu miyazaki filmini neden bilmiyorum. O yönetmemiş ama onun stüdyosundan çıkmaymış... ama ben ağlarım bunu izlerken ya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E, zaten insan olan ağlamalı bunu izlerken. :)

      Sil
  3. Yalınayak Gen'i bilir misin? 2000 sayfadan uzun bir cizgi romandir. ilk kitapta gen'in ailesi ve savasa karsi cikislari, bu yuzden gorduklari baskilar anlatilmaktadir. bu kitabin sonunda hirosima yerle bir olur . hatta filmi de var. keiji nakazawanın çizdiği ve yönettiği önemli bir anime. bu anime, ikinci dünya savaşı sonlarında japonya'da hiroşima'da geçmekte, o zamanın sosyal ve politik durumunu anlatmakta. ayrıca 1945'de şehre atılan atom bombasının verdiği hasarı, gen isimli çocuğun gözünden seyrettirir bize. mutlaka okumalısın ya da seyretmelisin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, daha önce hiç duymamıştım. Sanırım filmi bu: http://www.imdb.com/title/tt0085218/

      Çizgi romanını bulabileceğimden emin değilim ama filmini mutlaka izlemeye çalışacağım. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. An itibariyle seyrettim Yalınayak Gen'i. Gerçekten çok iyiymiş o da ama öyle sanıyorum ki mangasını okumaya yüreğim dayanmazmış. Yani animesi böyleyse...

      Beni varlığından haberdar ettiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

      Sil