9 Eylül 2012 Pazar

Oscar Wilde - Tüm Öyküler

"Aşk iyi de dostluk daha yüce bir şey. Doğrusunu isterseniz bence bu dünyada sadık bir dost kadar soylu ve nadir bulunan bir şey yoktur." (Sadık Dost)

Efendiiiiim, sanatın ve sanatçının dostu güzel insanlar, merhabalar. Nasılsınız? Hımmm, olsun olsun, olur ara sıra öyle şeyler. Sıkmayın canınızı. Bakın bende ne vaaaar. :)

"Kesinlikle bir şey yapmak zorunda kalana kadar hiçbir şey yapmamaya karar verdi." (Dorian Gray'in Portresi)

Giriş için bu kadar zevzeklik yeter, ehem. Oscar Wilde'ın tüm öykülerinin toplandığı bu güzide eserle karşınızdayım yine. Mitra Yayınları basmış. İyi yapmış bence. Toplu öykülerin ve şiirlerin bir araya getirildiği basımları seviyorum. Ulaşması ve yazarın ya da şairin zamanla nasıl değiştiğini görmek açısından çok güzel oluyor.

"Bir süre sessizce durdular. Sonra kadın her zamanki şikayetlerine başladı. Kadınlar saldırarak kendilerini savunurlar." (Dorian Gray'in Portresi)

Daha önce toplu basım olarak Edgar Allan Poe'nun öykü ve şiirlerini okumuş ve yazmıştım. Şimdi de Oscar Wilde... Ama tabii kulvarları çok çok, daha çok, yani çooook farklı. Maksat Edgarcığım Allancığım'ın adı geçsin yazıda. :)

"Tartışma çok sıradan bir şeydir ve sosyetede herkes tam olarak aynı fikirleri paylaşır." (Göz Alıcı Fişek)

Kitapla ilgili tek sıkıntım çevirisinin yer yer can sıkacak kadar sığ olması. Nasıl yani? Şöyle ki: "O, aynada kendine baktı ve o bunu sık sık yapardı." gibi cümleler var. Benim gibi düz bir insansanız siz de bu tip cümlelerin "Aynada meymenetsiz suratına baktı, zaten bundan sık yaptığı bir iş de yoktu." gibi olmalarını istersiniz diye düşünüyorum. Tabii bu abartılı bir örnek oldu, farkındayım. Ama siz anladınız benim demek istediğimi, değil mi?

"Uygarlık öyle kolayca kazanılan bir şey değildir. Ona ulaşmanın sadece iki yolu vardır. Birincisi kültürlü olmak, ikincisi namussuz olmaktır." (Dorian Gray'in Portresi)

Dorian Gray'in Portresi'ni kesinikle okumanızı tavsiye ederim en azından. İçerisinde milyon tane aforizma var herhalde. Adamın tüm cümleleri genel kanıya ters gibi ama ikna edici. Severim böyle ters adamları, aynı ben. :) Tabii burda bahsettiğim adam Dorin Gray'in kendisi değil. Kim olduğunu da söylemeyeceğim, okuyunca görürsünüz.

"Kertenkeleler doğuştan filozoftular ve yapacak bir şey bulamadıkları zaman veya çok yağmur yağdığı için dışarı çıkamadıklarında bir araya toplanıp saatlerce düşünürlerdi." (Prensesin Doğum Günü)

Ben bir de Balıkçı ve Ruhu'nu çok beğendim. Hani tüm öyküleri okumak istemeseniz bile eliniz değmişken bunu da okuyun bence.

"Eğer bir insan sanatsal düşünüyorsa beyni kalbindedir." (Dorian Gray'in Portresi)

Söyleyeceklerim bu kadar sayın okur, şimdi gidiyorum ama yine geleceğim. Hoşça kal.

"Ancak biraz güldükten sona fakirliklerini hatırladılar ve hüzünlendiler." (Yıldız-Çocuk)

8 yorum:

  1. Oscar Wilde'yi okumaya bir türlü fırsatım olmadı çok merak ediyordum, iyi oldu :) Güzel aforizmalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet, aforizmalar için özellikle Dorian Gray'in Portresi... :)

      Sil
  2. Yazarın en beğendiğiniz iki öyküsünden biri 'Balıkçı ve Ruhu' olmuş fakat hiçbir alıntı yapmamışsınız ondan. Gözlerim o öyküden de bir iki alıntı aradı açıkçası. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ehem, şimdi şöyle oluyor, o bütün olarak güzel. Çarpıcı etki yapan öykünün kendisi, bütün olarak yani. Ama isterseniz öykünün tamamını yazayım burda? :)

      Sil
    2. Yaptığınız kitap tavsiyeleri gerçekten iyi oluyor. Oscar Wilde'ın en azından bu iki öyküsünü de okumaya çalışacağım. Öneriler için teşekkürler. :)

      Sil
    3. Oscar Wilde sizinle gurur duyacaktır, emin olun. :)

      Sil
  3. Blogunuzu bu yazıyla keşfetmek keyifli oldu. Kitaplardan sonra filmlerini izlemeyi severeseniz Dorian Gray'in Portresi'ni izlemediysenizi tavsiye ederim. Elbette kitap kadar keyif vermez ama benim için film de hoş bir deneyimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz araştırmamıştım filme çekilen öyküsü var mı diye. Demek Dorian Gray'in Portresi çekilmiş. Mutlaka izlemem lazım o zaman. Bilgi, öneri ve övgünüz için teşekkür ederim. :)

      Sil