30 Aralık 2013 Pazartesi

2013.99

Bitti bitecek, az kaldı, hadi gayret. Bütün blog ahalisini yine 2013'ün hesaplarını yaparken görünce dayanamadım. Benim neyim eksik dedim ve atladım yine. Halbuki bu yıl hiç niyetim yoktu. Kanıma girdiniz, alacağınız olsun.

Öncelikle 2013 hakkında bir iki kelam edelim bakalım. Nalet yıl! Bu kadar insan ölür mü lan?! Büyüğe saygı da kalmadı arkadaş. Bir an önce bit hakikaten yani. Ben bu satırları yazarken Michael Schumacher de yoğun bakımda. Hadi be Schumi, şu 2013'ü atlatırsan bir şeyin kalmaz evelallah.

Benim için 2013'se diyebilirim ki üniversiteye hazırlanmak için dersaneye gittiğim yıldan sonraki ilk adam gibi, planlı programlı yaşadığım yıl oldu. İşe git, eve gel, kitap oku ya da film izle. Bu kadar! Tabii bu iki başlık altında kitap almak için bir yerlere gitmek olabileceği gibi film izlemek için de sinemaya gitmek ya da gitmemek var. İstisnaların kaideyi bozmayacağını varsayarsak (bu lafı da işime gelince bozmaz, işime gelince bozar şeklinde kullanmayı çok seviyorum) bütün 2013 bu(ydu). Bayram tatilleri için memlekete gidebildiğim sınırlı süreler ise tabii ki değerlendirme dışı. Onları MasterCard bile karşılayamıyor. Şimdi reklamlar gibi oldu. :)

Peki, şimdi biliyorum ki içinizden bir iki tez canlı çıkıp soracak hemen. Madem bütün yılın bu iki uğraşla geçti, say lan, ispat et diye. Ben de diyeceğim ki bi kere o soru cümlesi olmadı. Şimdi sakin ol ve o grameri yere indir. Hahaha... :) Zevzeklikte nirvanayı gördüm yine. Bazen çok bozuyorum, anında hem de. Biri beni durdursa ne güzel olur.

Şimdi, geçen yıl okuduğum kitapların listelerine (entel olduğum için birden fazla yerde tutuyorum listelerimi, evet) Vikitap ya da Goodreads hesaplarımdan bakabilirsiniz. Bu yıla başlarken kendime yıllık 20 kitap okuma hedefi koymuştum. Daha sonra 30 olmuştu o. Daha sonra da 40 yapmıştım. Yıl sonunda ise görüyorum ki 45 kitap bitirmişim. Hayatımın kitap okuma konusundaki en verimli senesi yapıyor bu da 2013'ü. Yani az daha fırsatım olsa haftada bir kitaba çekebilirmişim ortalamayı ama yıl dediğimiz uzun bir süreç ve bu yıl bu kadar oldu. Önümüzdeki senelere bakacağız artık.

Bu 45 kitaptan aşağıda listeleyeceğim birkaçını özellikle herkese tavsiye ederim. Bu arada okuduğum tüm kitaplar hakkında da yazdım yıl boyu. Yani merak eden olursa buralarda bir yerlerde olmaları lazım, fazla uzağa gitmiş olamazlar. İşte o kitaplardan özellikle sevdiklerim:
Filimadamı'ndaki listelerime göreyse 145 film, 17 kısa film ve 5 dizi izlemişim bu yıl. Nalet olsun Ceyms, kısa fimlere daha çok ağırlık verecektim. Onu tutturamamışım, kendimi esefle kınıyorum.

Sayı çok olduğu için hepsini tek tek anamayacağım. Aslında az izlesem, okuduğum her kitap gibi izlediklerim hakkında da yazardım ama ı ıh, şu haliyle mümkün değil. Yine de filmlerden birkaçının ismi bu yazıda geçmeli. İlle de izleyin demiyorum, ben çok beğendim diyorum bu filmler için:
Dizilerden de şu beş ve birbirinden güzel diziyi bitirdim bu sene. Hepsinin yeri ayrı ama The Office hep baskın geliyor nedense.
Kısalardan bahsetmek gerekirse:
Yoruldum yine. Milletin gazına gelip iş yapmamak lazım demek ki harbiden. Hayır, bir yandan da devam etmek istiyorum. Çok saçma.

Yeni yıl falan aslında umrumda değil. Ben yeni yıla her sene 19 Aralık'ta girdiğimi düşünürüm zaten. Ama o takvimdeki değişiklik ve Dünya genelindeki sinerji (sinerji kelimesini cümle içinde kullanmadan 2013'e elveda deme olmazdı tabii ki) insanı etkiliyor ister istemez.

Neyse efendim, umuyorum ki 2014 sizin için 2013'ten iyi, 2015'ten kötü bir yıl olur. Nice seneler görmemiz dileğiyle...

10 yorum:

  1. 2013e
    nalet demeniz çok hoş, çünkü ben de aynısını düşünüyorum. bi düzlüğe
    çıkamadık ya bu yıl.
    bireysel olarak benim de ennnnn kötü senemdi zaten. öff bi bitsin de
    seneye görüşelim (birisinin bu espri olmayan şeyi yapması gerekiyordu))

    bu arada the fall filmini çok merak ettim. bu yıl okuduğunuz kitaplara
    ise değinmek istemiyorum. ama neyse ya. ben de iki yıl sonra falan o kıvama
    gelirim heralde galüba sanursam :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah'ım, sana sonsuz şükürler olsun ki yazıyı yazarken 'gelecek seneye görüşürüz' esprisini aklıma getirmedin! :)

      İki seneden daha kısa sürede gelmenizi temenni edeyim o zaman, sizin için yeni yıl dileğim de bu olsun. :)

      Sil
  2. İzleyip begendigimiz filmler cogunlukla ayni:) ben daha aylardir 1 kitap bitirememis iken senin yil boyunca 45 kitap okumana cok cok imrendim.
    Ve daha nice yillara:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman 2014'te benden çok okursun inşallah. :) Film daha çok var ama bunlar tutuyorsa onlar da tutar zaten.

      Hep beraber daha nice yıllara, evet. :)

      Sil
  3. Yeni yıla girmeden birşeyleri listelemeyeni vururlar diye korktum bende iki satır yazayım dedim blogcan ( pc değil :) ) bir müsade etmedi ki yazayım.Ttüm satır satırlar yeni yıl eğlencesini katılmış her biri ayrı telden. Tabi ki bunu yazmak için gelmedim yüz yıllık yalnızlık nasıl biter? Hemde beğenilen bir kitap olur :/ kesin bende anormallik var, vaktimde zorladim bitecek diye ama bitiremedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili acemi blogger,

      Hani böyle gülücüklü mülücüklü yazdığın için samimiyetine güvenerek demek isterim ki Yüzyıllık Yalnızlık hakkında nasıl böyle konuşursun (hatta buraya bir lan bile ekleyesim var ama o kadarı da fazla olur diye koyamıyorum)? Neden böyle konuşuyorsun? Neden beni üzüyorsun?

      Abarttım, pardon. :)) Dediğim gibi, samimiyetine güvenerek içimi döktüm sadece. Lütfen yanlış anlama.

      Beğenmemen gayet normal bence. Zevkler ve renkler tartışılmaz. Zamanlar bu zevkler değişebilir, belki ilerleyen yıllarda tekrar denersin ve çok beğenirsin. Ben okurken kendimi oradaki sülalede bir bireymişim gibi hissetmiştim. Ondan bu kadar beğenmiş olsam gerek. Ama sadece bu kadar da değildir. Zaten kitap hakkında uzun uzun yazmıştım, burada tekrar etmeyeyim. Ama sende anormallik yok. Beğenmemek anormallik değil, bilakis herkesin beğendiğini beğenmek anormallik. Kendi zevklerinin olması ve bunların sadece sana ait olduğunu bilmen güzel bir şey bence.

      Bu arada neden bilirkişi gibi konuştuğuma dair en ufak bir fikrim yok. Gecenin bu saatinde konuşmaya adam arıyor olabilirim. Hakkını helal et. :)

      Sil
  4. ya kitaplardan ortak olan var , okumak istediklerim var (tek adam- yazmıştım zaten:)yalnız bu postu silersen çok fena olur haberin olsun , kaynak niteliğinde kullanmak niyetindeyim.film bazında +kitap düzeyinde , yani her şekilde , ha diyebilirsin tabi , kardeşim not alsana , aslında not ta alırım ama , kaybederim ya da 5641984868188868 bilmem kaçıncı listelerimin arasında karışır diye korkuyorum napayım.2014 te daha çok kitap ve daha uzun yorumlar bekliyorum , istediğin kadar komik olabilirsin...:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehehe, müessesemizde silip atmak yoktur efendim, rahat olunuz. Bu yazıyı yazıp linklerini verip imlasını kontrol edene kadar göbeğim çözüldü benim. Hayatta silmem! :) Şimdi reklam gibi olacak ama geçen yılda da böyle bir yazı yazmıştım Bir Sene Daha Karala isminde. Hani kaynak deyince ne varsa ortaya dökeyim diye diyorum.

      Daha çok kitap olur mu bilmiyorum ama sayfa sayısı toplamda artmaz diye düşünüyorum. Daha kısa kitaplar okursam belki 50'yi bile geçebilirim. 2013'te kitap okurken kafamdan çok kollarıma iş düştü zira. :))

      Sil
  5. Filmadamı da nesi dedim, baktım üye oldum.
    The Fall efsane ya. Cidden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmadamı değil yalnız, Filimadamı. Arz ederim. :)

      Sil